Un any més el 25 de novembre ens manifestem el DIA INTERNACIONAL PER L’ELIMINACIÓ DE LA VIOLÈNCIA MASCLISTA. Aquesta commemoració té com a finalitat la sensibilització i prevenció de les diferents formes que pren la violència masclista a la societat.

Per què un dia per eliminar la violència masclista?

 

La convocatòria fou iniciada pel moviment feminista llatinoamericà l’any 1981 en commemoració de la data en què foren brutalment assassinades les activistes polítiques i germanes Mirabal l’any 1960 per ordres del dictador Rafael Trujillo a la República Dominicana.

L’any 1999, aquesta jornada de reivindicació fou assumida per l’Assemblea General de les Nacions Unides convidant a governs, organitzacions internacionals i no governamentals a la reflexió i  la realització d’activitats de sensibilització.

Malgrat que s’ha treballat en el camp de la sensibilització i en el desenvolupament de lleis específiques en alguns països, segons les Nacions Unides i la Unió Europea les dades són encara molt preocupants a escala mundial.

Des de les l’AFA 9d4t us proposem 3 llibres per als vostres fills i filles que poden ser una bona eina per ajudar a trencar amb els estereotips tòpics de gènere. També us recomanem la visita a la web per consultar a fons sobre aquest fenomen.

  • El príncep ventafocs Babette Cole, Ed. Destino.

Deixem-nos sorprendre per la divertidíssima història del príncep ventafocs! Tenia tres germanastres que sempre es reien d’ell fins que un dia se li va aparèixer una fada que sense voler-ho el va convertir en un mico gegant i pelut. En tocar les dotze i trobant-se davant una bonica princesa, va tornar a convertir-se en qui era, i va fugir tot perdent els pantalons. La princesa va decidir anar-lo a buscar.

  • En Quim i les Barbies Pija Lindenbaum, Ed. Gato sueco.

En Quim i les Barbies és un conte que parla d’un nen que prefereix jugar amb nines que anar a jugar a futbol amb els altres nens. Aquest conte ens fa pensar en si hi ha jocs i joguines diferents per a nens i nenes i els ajuda a tenir una mirada més oberta i tolerant cap a les noves maneres de ser nen, revisant els estereotips de gènere.

  • Hi ha res de més avorrit que ésser una princesa rosa? Raquel Diez Reguera, Ed. Thule.

La Carlota és una princesa rosa que no vol ser una princesa rosa ni vol fer cap de les coses que se suposa que ha de fer una princesa. La Carlota voldria encarregar-se ella de viatjar en globus, viure mil aventures emocionants, lluitar contra els llops o els dracs… i no vestir-se de rosa! Aconsegueix capgirar la vida al seu regne i intenta convèncer a tothom que els temps han canviat i que les nenes poden aspirar a fer coses més interessants que ser princeses roses…. ho aconseguirà?

Font: https://escoles.fundesplai.org/blog/40-contes-per-la-igualtat-de-genere-i-la-violencia-zero-educacio-infantil/

La visualització del rebuig, sincer i col·lectiu, a la violència masclista és necessària cada dia de l’any i és imprescindible per poder-hi fer front!